Blahoželáme k zakúpeniu výrobku Tescoma a ďakujeme za dôveru prejavenú našej
značke. V prípade potreby sa prosím obráťte na svojho predajcu
CHARAKTERISTIKA
Tlakový hrniec BIO EXCLUSIVE+ umožňuje varenie pri nízkom alebo pri vysokom tlaku*, čo prispieva
k zachovaniu prirodzenej chuti a nutričných hodnôt pokrmov. Varenie v tlakovom hrnci BIO EXCLUSIVE+
prebieha výrazne rýchlejšie než štandardné varenie.
Tlakový hrniec BIO EXCLUSIVE+ je vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, masívnej rukoväte
z kvalitných odolných plastov, ktorá pri správnom použití nepáli.
Masívne trojvrstvové sendvičové dno má vynikajúce termoakumulačné vlastnosti prispievajúce
k úspore energie. Varenie prebieha rýchlejšie a pri nižšom výkone sporáku, ktorý je možné vypínať
s predstihom ešte pred ukončením varenia.
Tlakový hrniec je vybavený 4 bezpečnostnými poistkami - tromi na sebe nezávislými tlakovými
poistkami a poistkou proti nechcenému otvoreniu; jeho použitie je úplne bezpečné.
Tlakový hrniec BIO EXCLUSIVE+ je vhodný pre všetky typy sporákov: plynové, elektrické, sklokeramické
a indukčné.
* PRACOVNÉ TLAKY V TLAKOVOM HRNCI BIO EXCLUSIVE+
Pracovný tlak v nádobe pri varení pri nízkom tlaku je 0,65 bar.
Pracovný tlak v nádobe pri varení pri vysokom tlaku je 1,05 bar.
POPIS TLAKOVÉHO HRNCA
1 Pracovný ventil
2 Regulátor tlaku
3 Bezpečnostný ventil s indikátorom tlaku
4 Poistka proti nechcenému otvoreniu
5 Pokrievka
6 Rukoväť pokrievky
7 Guľaté značky pre uzatváranie pokrievky
8 Tlačidlo vypustenia pary / otvorenie pokrievky
9 Otvor v leme pokrievky
10 Silikónové tesnenie
11 Nádoba
12 Úchytky nádoby a pokrievky
13 Sendvičové dno
Tlakový hrniec BIO EXCLUSIVE+
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Pred prvým použitím si dôkladne preštudujte tento návod. Tlakový hrniec a všetky jeho časti umyte
teplou vodou s prídavkom saponátu a vytrite do sucha.
PRED KAŽDÝM POUŽITÍM
Kontrola ventilov (A, B, C, D, E, F, G)
Pracovný ventil
Regulátor tlaku vyberte vytiahnutím z pokrievky a uistite sa, že sa jeho stredová časť voľne pohybuje
hore a dolu (A). Skontrolujte pohľadom, či je otvor v pieste pracovného ventilu v pokrievke čistý
- nezanesený (B). V opačnom prípade ho prepláchnite pod prúdom vody alebo prečistite vhodným
predmetom, napr. tenkou ihlicou na grilovanie (C).
Skontrolujte, či je matica pracovného ventilu na spodnej strane pokrievky pevne utiahnutá. Pokiaľ to tak
nie je, maticu dotiahnite.
Po kontrole nasaďte regulátor tlaku späť do rukoväte pokrievky, niekoľkokrát stlačte tlačidlo pre vypustenie
pary a uistite sa, že sa regulátor tlaku voľne pohybuje hore a dole (D) a je možné ho ľahko nastaviť do
polohy pre nízky i pre vysoký tlak.
Bezpečnostný ventil
Vhodným predmetom, napr. tenkou ihlicou na grilovanie, zatlačte na stred bezpečnostného ventilu
- musí voľne pružiť (E).
Potom zatlačte na poistku proti nechcenému otvoreniu na spodnej strane úchytky pokrievky smerom
od stredu pokrievky a pridržte ju - bezpečnostný ventil na spodnej strane pokrievky sa musí voľne
pohybovať hore a dole (F).
Skontrolujte, či je matica bezpečnostného ventilu pevne utiahnutá, pokiaľ tomu tak nie je, maticu
dotiahnite.
Poistka proti nechcenému otvoreniu
Zatlačte niekoľkokrát na poistku proti nechcenému otvoreniu smerom od stredu pokrievky - poistka
musí pružiť (G).
KONTROLU VENTILOV A POISTKY VYKONÁVAJTE PRED KAŽDÝM POUŽITÍM A VENUJTE JEJ NÁLEŽITÚ
POZORNOSŤ.
POUŽITIE
Otváranie tlakového hrnca (H)
Stlačte a pridržte tlačidlo vypúšťania pary / otvorenie pokrievky, pokrievku otočte proti smeru
hodinových ručičiek a nadvihnutím ju zosaďte z nádoby.
PRI OTVÁRANÍ TLAKOVÉHO HRNCA NIKDY NEPOUŽÍVAJTE NEPRIMERANÚ SILU.
Plnenie tlakového hrnca (J)
TLAKOVÝ HRNIEC JE MOŽNÉ Z BEZPEČNOSTNÝCH DÔVODOV PLNIŤ MAXIMÁLNE DO 2/3 OBJEMU NÁDOBY.
U jedál, ktoré behom tepelného spracovania penia alebo napučia, napr. polievky alebo strukoviny, ryža
apod., plňte hrniec maximálne do 1/2 objemu nádoby, aby ste zabránili nežiaducemu zaneseniu
ventilov a prekypeniu.
V TLAKOVOM HRNCI NEVARTE BEZ POUŽITIA VODY. MINIMÁLNE MNOŽSTVO VODY JE 250 ML.
Uzatváranie tlakového hrnca (K)
Pokrievku tlakového hrnca položte na nádobu tak, aby guľaté značky na pokrievke a na rukoväti nádoby
smerovali proti sebe. Pokrievku otočte po smere hodinových ručičiek, aby sa úchytky a rukoväte
kryli. Skontrolujte, že je regulátor tlaku zasunutý v pokrievke, v prípade že tomu tak nie je, zatlačte ho
zľahka dole.
Pokiaľ tlakový hrniec nie je možné vyššie popísaným spôsobom uzavrieť, skontrolujte, či je indikátor tlaku
v úchytke pokrievky zasunutý. Pokiaľ tomu tak nie je, zatlačte poistku proti nechcenému otvoreniu
smerom od stredu pokrievky - indikátor tlaku sa sám zasunie a tlakový hrniec je možné uzavrieť.
PRI UZATVÁRANÍ HRNCA NEPOUŽÍVAJTE NEPRIMERANÚ SILU.
Varenie v tlakovom hrnci (L, M, N)
NÍZKY ALEBO VYSOKÝ TLAK ZVOĽTE NASTAVENÍM REGULÁTORA TLAKU DO PRÍSLUŠNEJ POLOHY.
1. Pokiaľ si prajete variť pri nízkom tlaku, otočte regulátor tlaku doprava. xxxx Varenie pri nízkom
tlaku je ideálne pre šetrnú tepelnú úpravu pokrmov, napr. pri varení zeleniny, ovocia, strukovín,
rýb apod. (L).
2. Pokiaľ si prajete variť pri vysokom tlaku, otočte regulátor tlaku doľava.xxxxVarenie pri vysokom
tlaku je rýchlejšie a prebieha pri vyššej teplote. Hodí sa najmä k príprave mäsa a pokrmov, ktoré
vyžadujú dlhšie tepelné spracovanie (M).
3. Správne naplnený a uzavretý hrniec so zvoleným tlakom postavte na sporák nastavený na najvyšší
stupeň.
4. Po krátkej chvíli sa červený indikátor tlaku umiestnený v úchytke pokrievky vysunie nahor. To
znamená, že sa v nádobe vytvoril minimálny tlak a tlakový hrniec už nie je možné otvoriť - para
začne po chvíli unikať z otvoru na regulátory tlaku (N).
5. Hneď ako začne para unikať z otvoru na regulátore tlaku, znížte výkon sporáku tak, aby z otvoru
regulátoru uchádzalo len malé množstvo pary.
6. Meniť nastavenie nízkeho alebo vysokého tlaku v priebehu varenia nedoporučujeme.
7. Pokiaľ je to nutné, použite pri regulácii tlaku v priebehu varenia kuchynskú rukavicu!
POZOR! V PRIEBEHU VARENIA MÔŽE NEPATRNÉ MNOŽSTVO PARY UNIKAŤ TIEŽ Z OTVORU POD ÚCHYTKOU
POKRIEVKY.
UPOZORNENIE
Pokiaľ na začiatku varenia z tlakového hrnca uniká veľké množstvo pary, nie je tlakový hrniec správne
zatvorený. Nesprávne zatvorenie je obvykle spôsobené:
a) Pokrievka nie je správne nasadená - zopakujte zatvorenie hrnca.
b) Regulátor tlaku pracovného ventilu je vysunutý v polohe pre vypúšťanie pary - regulátor tlaku
zasuňte dole a nastavte do polohy pre varenie pri nízkom alebo vysokom tlaku.
c) Silikónové tesnenie nie je správne osadené v pokrievke - skontrolujte jeho umiestnenie.
d) Silikónové tesnenie je poškodené - vymeňte ho za nové originálne tesnenie značky Tescoma.
Ukončenie varenia, vypúšťanie pary a otváranie tlakového hrnca (O)
PARU Z TLAKOVÉHO HRNCA VYPÚŠŤAJTE VŽDY AŽ PO JEHO ODSTAVENÍ ZO SPORÁKU.
Po uplynutí doby potrebnej k uvareniu pokrmov zložte tlakový hrniec zo sporáku, a to i v prípade, že
je sporák už vypnutý.
Tlakový hrniec ponechajte chvíľu odstavený, aby teplota a tlak v hrnci dostatočne poklesli.
Potom stlačte tlačidlo vypustenia pary a držte ho stlačené tak dlho, dokiaľ z tlakového hrnca
neunikne všetka para (O). Indikátor tlaku sa po úplnom vypustení pary a znížení tlaku sám zasunie dole
a tlakový hrniec je možné otvoriť.
Pokiaľ indikátor tlaku zostáva po vypustení pary vysunutý v hornej polohe a tlakový hrniec nie je možné
otvoriť, znamená to, že je v nádobe stále tlak. S použitím kuchynskej rukavice povytiahnite regulátor
tlaku do hornej polohy a vyčkajte, pokiaľ všetka para z hrnca neunikne.
Ak sa indikátor tlaku ani po vypustení pary sám nezasunie a tlakový hrniec nie je možné naďalej otvoriť,
vložte tlakový hrniec do drezu a ochlaďte pokrievku malým množstvom pomaly stekajúcej studenej
vody, dokiaľ sa indikátor tlaku nezasunie.
Potom tlakový hrniec otvorte a pred ďalším použitím dôkladne skontrolujte a prečistite pracovný
i bezpečnostný ventil.
TLAKOVÝ HRNIEC POD TEČÚCOU VODOU NIKDY NEOCHLADZUJTE SPRUDKA, VODU NENECHAJTE STEKAŤ NA
PLASTOVÉ ČASTI A HRNIEC NENORTE DO VODY CELÝ.
BEZPEČNOSTNÉ POISTKY
Pracovný ventil
Pracovný ventil reguluje nízky a vysoký tlak, priebežne vypúšťa prebytočnú paru a po ukončení varenia
vypúšťa z hrnca všetku paru.
Bezpečnostný ventil
Bezpečnostný ventil funguje ako poistka pri zanesení pracovného ventilu. V prípade, že v priebehu
varenia para prestane unikať z pracovného ventilu a začne intenzívne unikať z bezpečnostného ventilu
(otvoru pod úchytom pokrievky), hrniec ihneď odstavte. Po vychladnutí tlakový hrniec otvorte a vyčistite
pracovný ventil.
Otvor v leme pokrievky
Pokiaľ dôjde k zaneseniu pracovného i bezpečnostného ventilu súčasne, tlak v hrnci vytlačí silikónové
tesnenie otvorom v leme pokrievky, čím dôjde k okamžitému zníženiu tlaku a úniku pary.
Pozor! Tlakový hrniec v priebehu varenia používajte tak, aby otvor v leme pokrievky nebol
nasmerovaný proti osobám v blízkosti tlakového hrnca.
POKIAĽ DÔJDE K PRETLAČENIU SILIKÓNOVÉHO TESNENIA OTVOROM V LEME POKRIEVKY, TLAKOVÝ
HRNIEC SAMI NEOPRAVUJTE, ALE PREDAJTE HO DO ODBORNÉHO SERVISU.
Poistka proti nechcenému otvoreniu
Zabraňuje nechcenému otvoreniu tlakového hrnca, dokiaľ z nádoby neunikne všetka para a nedôjde
k úplnému zníženiu tlaku.
PRAKTICKÉ DOPORUČENIA
K VARENIU VOĽTE VŽDY ZODPOVEDAJÚCU VEĽKOSŤ PLATNE ALEBO PLAMEŇA.
Priemer platne musí byť rovnaký alebo menší než je priemer dna hrnca! Plameň nesmie nikdy
presahovať okraje dna hrnca. Pri varení na plyne používajte rozptyľovaciu sieťku alebo varnú platňu.
Využívajte termoakumulačné vlastnosti trojvrstvového sendvičového dna. Sporák vypínajte s predstihom
ešte pred ukončením varenia. Vďaka trojvrstvovému sendvičovému dnu je akumulovaná tepelná energia
predávaná do hrnca i po vypnutí sporáku.
Nádobu tlakového hrnca bez pokrievky je možné využiť i ako klasický hrniec pre prípravu pokrmov
na platni sporáku.
SKLADOVANIE, ÚDRŽBA a ČISTENIE
Pokrievka
POKRIEVKU TLAKOVÉHO HRNCA NEUMÝVAJTE V UMÝVAČKE RIADU.
Otvor pracovného ventilu čistite prepláchnutím pod prúdom vody, prípadne ho vyčistite vhodným
nástrojom, napr. tenkou ihlicou na grilovanie.
Bezpečnostný ventil vyčistite opakovaným povytiahnutím pod tečúcou vodou pri súčasnom zatlačení
poistky proti nechcenému otvoreniu smerom od stredu pokrievky.
Pracovný ani bezpečnostný ventil, úchytky ani iné časti pokrievky nedemontujte.
TLAKOVÝ HRNIEC SKLADUJTE VŽDY S NENASADENOU POKRIEVKOU.
Nádoba
NÁDOBU TLAKOVÉHO HRNCA JE MOŽNÉ UMÝVAŤ V UMÝVAČKE RIADU.
V prípade, že sa objavia vo vnútri hrnca biele usadeniny vodného kameňa, vyčistite ich octom,
niekoľkými kvapkami citrónu alebo špeciálnym prostriedkom na čistenie nerezového riadu CLINOX. Biele
škvrny nijak neobmedzujú funkčnosť či zdravotnú nezávadnosť riadu, nie sú vadou výrobku a nemôžu byť
predmetom reklamácie. Pri prehriatí hrnca sa na povrchu môže objaviť fi alové až hnedé zafarbenie.
Toto zafarbenie neobmedzuje funkčnosť či zdravotnú nezávadnosť hrnca, nie je vadou výrobku a nemôže
byť predmetom reklamácie.
Na nádobu tlakového hrnca nenechávajte nikdy dlhodobo pôsobiť saponáty, a to ani vodou riedené. Vo
vnútri nádoby neskladujte zvyšky pokrmov.
Silikónové tesnenie
Tesnenie tlakového hrnca je vyrobené z prvotriedneho silikónu a vydrží cca 500 hodín prevádzky.
Po každom použití tlakového hrnca vyberte tesnenie z pokrievky, umyte ho, osušte, potrite zľahka
potravinárskym olejom alebo tukom a vložte späť.
Pokiaľ tesnenie vykazuje akékoľvek známky netesnosti alebo stratu pružnosti, je treba ho okamžite
vymeniť za nové tesnenie značky Tescoma.
Pokiaľ tlakový hrniec nepoužívate intenzívne, meňte tesnenie pravidelne v dvojročných cykloch.
POUŽÍVAJTE ZÁSADNE NÁHRADNÉ DIELY ZNAČKY TESCOMA.
BEZPEČNOSTNÉ POKYNY podľa EN 12778
1. Pred prvým použitím si dôkladne preštudujte NÁVOD NA POUŽITIE.
2. Tlakový hrniec nenechávajte v priebehu varenia bez dozoru a nepoužívajte ho pre iné účely, než
k vareniu potravín.
3. Pred každým použitím skontrolujte funkčnosť pracovného a bezpečnostného ventilu.
4. V priebehu varenia manipulujte s tlakovým hrncom s maximálnou opatrnosťou, nikdy sa
nedotýkajte jeho horúcich častí.
5. Zamedzte deťom prístup do blízkosti tlakového hrnca v priebehu varenia.
6. Tlakový hrniec plňte maximálne do 2/3 objemu nádoby, pri príprave pokrmov, ktoré varením
napučia, ako sú ryža, strukoviny, cestoviny apod., plňte tlakový hrniec max. do 1/2 objemu nádoby.
Pri varení cestovín pod tlakom uzavretým hrncom po úplnom znížení tlaku pred otvorením zatraste.
Nikdy nevarte bez použitia vody.
7. Do tlakového hrnca nevkladajte jedlá zabalené do tkaniny, papiera alebo plastikových obalov.
Pokrmy, u ktorých dochádza k zväčšeniu objemu (napr. mäso s kožou, hovädzí jazyk apod.), nikdy
neprepichujte, dokiaľ je koža napučaná - nebezpečenstvo oparenia.
8. Tlakový hrniec neotvárajte, bez toho aby ste úplne znížili tlak vo vnútri nádoby. Nikdy pri otváraní
hrnca nepoužívajte silu.
9. Tlakový hrniec nedávajte do vyhriatej pečúcej rúry a nepoužívajte na smaženie.
10. Nezasahujte do žiadneho systému hrnca nad rámec návodu na použitie - opravu zverte vždy
odbornému servisu, nikdy nepoužívajte iné, než originálne náhradné diely.
POZOR! SLÚŽI K TEPELNEJ ÚPRAVE POKRMOV POD TLAKOM. NESPRÁVNE POUŽITIE ALEBO ÚDRŽBA MÔŽU
SPÔSOBIŤ PORANENIE.