Katalógové číslo:
K 10581302
Záruka (mesiacov):
24
Dodacia doba - bežne (prac. dni):
7
Sud keramický na kapustu 30l keramický s vekom, II.tr.
Sud keramický na kapustu má váhu 12 kg a výšku 45cm objem 30l
Keramický sud na kapustu je zdravotne nezávadný a vhodný pre styk s akýmikoľvek potravinami.
Kvasená - kyslá kapusta recept:
Kapustu očistíme od poškodených a zelených listov, hlúbik vyrežeme alebo prerežeme a kapustu nakrájame na 2-3 mm. (Na rezanie použijeme strúhadlo na kapustu, v menšom množstve nakrájame nožom alebo použijeme V-strúhač. Najjednoduchšie je kúpiť už narezanú kapustu ak je možnosť.) Narezanú kapustu plníme do väčšej nádoby, súčasne presoľujeme a utláčame nohami v gumákoch, prípadne si na obuv natiahneme viac kusov sáčkov, pričom vrch prelepíme lepiacou páskou. Na jeden kilogram kapusty pridáme 20 g soli. Kapusta je utlačená keď púšťa šťavu a "začne peniť." Ak kapustu nakladáme do kameninovej nádoby, kapustu utlačíme v inej nádobe (pretože sa tam nohou nedostaneme) a do kameniny vkladáme po vrstvách aj so vzniknutou šťavou.. Pri vkladaní pridáme nakrájané jablká a dobre zatlačíme, musíme vytlačiť všetok vzduch. Povrch kapusty zaťažíme vyvarenými doštičkami vyrobenými z tvrdého dreva a väčším plochým kameňom. Do žliabku keramickej nádoby nalejeme vodu a prikryjeme vrchnákom. Ak kapustu nakladáme do suda, na zaťaženie môžme použiť väčšie PVC mechy naplnené vodou. Takto to robia aj vo veľkovýrobe, voda tesní a zároveň zaťažuje. Do väčšej nádoby alebo do suda môžme vložiť mech z PVC a po naplnení ho zviazať špagátom a zaťažiť doskami a kameňmi.. Zaviažeme tak, aby mohli unikať plyny z kvasenia a pritom neunikla šťava. Nádobu s kapustou uložíme do miestnosti s teplotou do 10 - 15 stupňov, kde búrlivo vykvasí za 4-5 týždňov. Po vykvasení nádobu preložíme do chladnejšej miestnosti, no nie do mrazu. Nepriateľom kvasenej kapusty je vzduch a tam kde má prístup kapusta začne plesnivieť a neskôr hniť. Takže ak už máme kapustu v súdku alebo keramickej nádobe odobratú, môžme kapustu preložiť do zaváracích pohárov ktoré naplníme až po okraj a uzavrieme viečkom. Položíme na podnos, pretože môže dokvasovať a z pohárov bude unikať šťava. Môžme ju aj zasterilizovať vo vodnom kúpeli. 720 ml poháre pri 65 stupňoch 45 minút a necháme samovoľne vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.
Variácie :
Do kapusty môžme pridať: rascu, cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, chren, mrkvu...
Dobrú chuť !!!!