Katalógové číslo:
K 19100111
Záruka (mesiacov):
24
Dodacia doba - bežne (prac. dni):
7
Cukromer sklenený.
Cukromer sklo , dĺžka 24 cm
sklenený, stupnica od 0 po 20, dĺžka 24 cm
Cukromer sa vloží do roztoku pri 20°C a odčíta sa na stupnici v úrovni dotyku na menisku. Hodnota dielika ukazuje hustotu roztoku v týchto veličinách:
1 : Roztok nahustený v pomere 10 l vody, pri 20°C /1 kg cukru, na menisku
Ukazuje 10 dielikov.
2 : V praxi 1 dielik na stupnici predstavuje 100g cukru do uvádzaného roztoku
pri 20°C. Čím redší je roztok, tým je dielik menšej hodnoty.
3 : Ak je čistá voda bez cukru , cukromer ukazuje 0 pri 20°C..
V kvasnom priemysle sa určuje zrelosť zákvasu tak, že sa urobí odber pre meranie
do sklenenej nádoby ,zistí sa teplota ktorá sa usmerní na 20°C. Vloží sa do nej cukromer
a odčíta sa hustota na menisku. Ak je ponor cukromeru ustálený a ukazuje približne
2 dielce, je zákvas vhodný na pálenie. To však platí len v prípade, keď bol dostatočne
sladký.
Druhý ukazovateľ zrelosti zákvasu je, keď cukromer v zákvase pri optimálnej teplote
už viac neklesá a časový limit to neovplyvňuje. To znamená napr. : cukromer ostal
stáť na 3,5 – 4 dielikov. Ďalej neklesá ani v priebehu 3 dní pri optimálnej teplote 20°C,
zákvas sa dostatočne nevykvasil pre málo kvasníc.
Vo včelárstve sa používa cukromer pri jarnom podnecovaní včelstiev, keď sa im
pridáva do krmidiel osladená voda. Najmä keď má včelár cukrový roztok o nepresnej
hustote a chce ho zriediť na požadovanú koncentráciu k podnecovaniu( povzbudzovaniu)
Pri konzervovaní zeleniny sa osvedčuje na určovanie sladkokyslého nálevu pri špeciálnych
úpravách . Po skončení merania opláchnuť teplou vodou, vložiť do ochranného obalu (tubusu) a uschovať.